Aktualności

Bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami!

8 Listopada – Dzień: Śniadanie Daje Moc

               Dzieci z młodszych klas naszej szkoły (0 – III – wraz z opiekunami panią Agnieszką Olszewską, panią Katarzyną Rosada oraz panią Anną Pietrasik)) wzięły udział 8 listopada 2017 roku w programie „Dzień Śniadanie Daje Moc”. Wcześniej uczestniczyły w cyklach zajęć „Jesień w sadzie”, „Jesień na działce”, „Dbamy o zdrowie”, w celu rozpoznawania i nazywania wybranych owoców i warzyw po wyglądzie, kształcie, smaku; rozróżniania ich za pomocą wzroku, dotyku, smaku, zapachu, nazywania przetworów z owoców i warzyw; spożywania zdrowej żywności, picia kompotów, soków. Również, dlatego, by zwiększyć świadomość uczniów na temat roli zdrowego odżywiania. W związku z tym przeprowadzone zostały pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia, gdyż dzięki niemu mamy siłę i energię do nauki, pracy i zabawy, lepiej się koncentrujemy na wykonywanych zadaniach. Codzienne śniadanie pomaga dobrze zacząć dzień i daje równy start w szkolne obowiązki.
             Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby, mięsa i ciemny chleb zamiast bułek, zaś przed każdym przygotowaniem śniadania i jedzeniem, należy myć ręce.  Aby utrwalić wiadomości na ten temat, dzieci wykonały prace plastyczne, które zostały powieszone na gazetkach szkolnych.
            Oczywiście w zorganizowaniu akcji wsparli nas rodzice naszych uczniów. Dzięki nim na szkolnych stolikach śniadaniowych znalazły się kolorowe kanapki, sałatki warzywno – owocowe, różne gatunki pieczywa. Nie zabrakło twarożku, jogurtu naturalnego oraz dżemu owocowego. Dzieci wspólnie przygotowały i zjadły najważniejszy posiłek dnia. Próbowały nowych smaków, częstowały się nawzajem i dzieliły swoimi wiktuałami.
             Z pewnością powyższe działania przyczyniły się do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych naszych uczniów, wzmocniły integrację między nimi. „Kolorowe wyspy” na stole to świetny pomysł na moc na cały dzień oraz skomponowanie własnego ulubionego śniadania…
oprac. p. Agnieszka Olszewska

Komentowanie zostało zablokowane.